MUŠIČARENJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MUŠIČARENJE

Forum o mušičarenju slobodnim stilom... i ostalom!
 
PrijemPrijem  PortalPortal  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Pristupi  

 

 Gradac 2014.

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
AutorPoruka
100ka
Forum moderator
Forum moderator
100ka

Broj poruka : 6819
Godina : 37
Location : Beograd
Datum upisa : 10.01.2008

Gradac 2014. - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Gradac 2014.   Gradac 2014. - Page 3 EmptySub 13 Sep 2014 - 16:43

Ovu izjavu sam tražio odavno:


_________________
Gradac 2014. - Page 3 Paceri10
Nazad na vrh Ići dole
100ka
Forum moderator
Forum moderator
100ka

Broj poruka : 6819
Godina : 37
Location : Beograd
Datum upisa : 10.01.2008

Gradac 2014. - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Gradac 2014.   Gradac 2014. - Page 3 EmptySre 22 Okt 2014 - 19:42

Sezona 7
Epizoda 6 (iz dva dela)
Kakva godina takva i sezona...

Imao sam nešto godišnjeg odmora u septembru i rešio da pokušam da iskoristim neki dan i na Gradcu iako ni vreme ni vodostaj nisu obećavali. Nisam uspeo da nađem društvo za ovo pecanje pa krećem sam put VA. Dolazim iza podneva na Gradac. Sa rančinom u kojoj mi je hrana za dva dana i dupla presvlaka krećem ka Šarenom platnu kroz šumu. Nalazim se sa Giletom ribočuvarem, tu su i neki planinari koji se pakuju za polazak. Vodostaj je visok, protok je jak a voda zelena ne preterano prozirna. Gile kaže da je bistrija nego tog jutra i da nastavlja da se bistri. To mi uliva nadu. Polako se raspremam i silazim na vodu. Nekoliko kolega koje sam taj dan sreo su mahom slabo prolazili. Samo su mi dva stranca koje sam sreo kasnije pred mrak kod izvora rekli da su dobro prošli na češko nimfarenje.
Krećem polako uzvodno od Šarenog platna, već je bilo oko 15h. Povremeno po neko praćenje strimera ili čvrk ali aktivnost ribe izostaje, dva spadanja sa strimera. Odlazim uzvodno ka izvoru.

Ispod kanjončeta, kad već pastrmke ne grizu muve, makar ih pauci grizu

Gradac 2014. - Page 3 Pauk

Prečešljavam kanjonče ispod izvora i kačim muvu u koren drveta. Tamo među korenjem nalazim zapetljano ovo  No

Gradac 2014. - Page 3 Plovak 


Vidim da je riba pokupila nešto uzvodnijie i bacam sivu padobranku #12 koju sam dobio od strica. Riba se vraća nizvodno za muvom i kupi na ulazu iz sporijeg dela u brzak. U Brazku kreće neizvesna borba i tu je riba koja spasava dan.  geek

Gradac 2014. - Page 3 Prva

Nastavljam ka izvoru i tu srećem dvojicu stranaca koji su pecali na češko.

Petljam se tu oko izvora, puštam njih da odu nizvodno, stavljam opet strimer pošto kreće sumrak i vraćam se ka Šarenom platnu. Mrak pada, a osim ove malecke pastrmke nisam ništa uhvatio.

Yuhor pasulj sa slaninom proždirem na brzinu i odoh na spavanje između 21-22h. Planiram ustajanje oko 6 ujutru taman. Vrtim se po krevetu, ali brzo uspevam da zaspim od umora.

Dan drugi

Ustajem, spremam se, ubacujem nešto u kljun i u 6:15 već zabacujem strimer iznad kaskade na Šarenom platnu, ubrzo imam udarac, ali riba spada pošto se slabo zakačila.

Strimer je mali debeli

Gradac 2014. - Page 3 Mali-debeli

Prečešljavam potez iznad kaskade na Šarenom, imam neka praćenja, ali ništa realizovano. Bacam ispod same kaskade i pravim nizvodni trbuh na struni namerno. Jedan krak matice puni trbuh, vučem strimer ka sebi, ali on zbog trbuha prvo ide nizvodno i u momentu kad počinje da kreće popreko riba ga napada, ali maši, nastavlja za njim i na 4-5 m od mene udara opet i kači se. Nije velika, 25-30 cm, ali u jakoj vodi se dobro bori, pokušavam da je izvadim na silu iz jake vode i spada mi pod nogama. Nastavljam nizvodno, povremeno po neko praćenje, neka mesta presakčem, neka forsiram idem ka G viru i izvoru da natočim vode, sinoćnji pasulj sa slaninom traži zalivanje, a nemam više piva. Razz

Ispod G vira sam prethodno veče imao praćenje na strimer u tišaku pa bacam opet na isto mesto, međutim, ništa. Ali makar sam našao jig strimer koji sam otkinuo prethodno veče.
Forsiram mesto koje sam ranije izbegavao, brzačić uzvodno od Rokine kuće. Bacam strimer uzvodno puštam da malo potone i vučem što brže nizvodno, posle par zabačaja sledi lep udarac, spuštam ribu malo nizvodnije gde mogu da siđem do vode i tu je prva raspoložena za slikanje.

Gradac 2014. - Page 3 Prvastrimer

Strimer je napravljen po ideji koju mi je dao Oholi i nekim mojim razradama.

Gradac 2014. - Page 3 Strimer-dobitni

Idem ka nagnutom drvetu kod stene ispod Rokine kuće, zamenio sam strimer i bacao neki mali crni zonker koji mi je stric dao. Pošto je strimer lagan, a ovda jaka počinje da para površinu i riba ga gađa kao suvu, ali neko od nas dvoje maši. Stavljam svoj teški strimer sa zvečkom i bacam ispod stene, sledi udarac i lepa borba. Nailazi jedan kolega iz šume pa ga zamolih da me slika, mislim daj ovo bila najveća riba tog dana koju sam ulovio. 

Gradac 2014. - Page 3 Najveca

Dajem kolegi mali debeli strimer, i nastavljam malo nizvodnije. Nekih 10-20 m i samo koji minut kasnije vidim ribu kako prati moj strimer, već je izašla iz senke koju baca drveće i prilično odlučno prati strimer već nekih 10-ak m. Obaram štap nizvodno i ubrzavam strimer, u jednom momentu namerno ga usporavam na momenat pošto imam još par metara strune, u tom momentu riba sustiže strimer, povlačim štapom koji metar i riba se bukvalno sama kači. Žao mi je što ovu scenu nisam snimio, riba nije bila velika, ali je ceo napad trajao 10-15 sekundi i bio totalni adrenalinski užitak. 

Gradac 2014. - Page 3 Trecanastrimer

Ubrzo kidam ovaj strimer na ulazu u klisuru, imam još jedan težak strimer od kuna zonkera i on strada u klisuri u krivini ispod kaskade. Srećem Gileta i zadovoljno komentarišem što je voda još opala i izbistrila se. Biće ovo dobar dan za ribolov, znam da ću morati dobro da se potrudim za svaku ribu, ali znam da će vredeti.

Silazim niz klisuru ka zidiću. I malo ispod dobijam jednu malu borbenu ribu u brzaku na nimfu. Izvlačim je na silu pa mi spada pod nogama taman kad sam izvukao aparat. Dobio sam je na nimfu sa tungstenom od 2,5 mm na udici Hayabusa kratkog vrata #16. Čisto pošto me je Oholi prozivao da ne koristim male muve, ova udica je dužine kao TMC 100 #20 samo je luk veći.  Smile

Gradac 2014. - Page 3 Nimfetina


Ubrzo kidam ovu nimfu pa vezujem neku malo veću, dobijam još jednu ribu koja lako spada u brzaku. Idem nizvodno ka viru za psovanje, ništa ne dobijam, vraćam se se uzvodno ka brzaku ispod zidića i bacam Goranovog ježa, tj. Bokčevog, al se zove Goranov Very Happy

Lepa ribica se diže i kupi muvu, ja opet forsiram da je počupam iz brzaka, međutim, i ona spada. Mislim se u sebi, sledeći put vadim meredov makar imala 10 cm.

Bacam bliže obali i riba se diže na moju muvu, ali ja mašim. Menjam muve, kafenu bubu, nekoliko vožnji riba se opet diže, prilazi podozrivo, ali muva para površinu i riba odustaje. Menjam nekoliko muva i hvatam jednu lepoticu, polako je zamaram da mi opet ne spadne.

Gradac 2014. - Page 3 Uklisurinasuvu

Nastavljam uzvodno desnom obalom i dobijam jednu manju ribu u viru ispod kaskade na nimfu. Kod Rokine kuće ima još ribolovaca, pa preskačem taj potez. Iznad bivših sastavaka klečim iznad odronjene obale da ne bacim slučajno senku na vodu. Bacam Bokijevog skakavca od jelenske dlake koji mi je čamio u kutiji godinama. Lepa riba se diže i kupi muvu, silazim nizvodno do mesta gde mogu da priđem do vode. Dobro bi mi došao takmičarski meredov sa dugom drškom ovde.

Gradac 2014. - Page 3 Naskakavca

Malo uzvodnije, bacam uz drugu obalu na izlazu iz vira u koji se uliva vada od vodenice. Skakavac opet pokazuje svoju dominaciju.

https://youtu.be/Vmej0W3kiEc

Malo uzvodnije srećem Ogija, malo smo popričali pa ja odlazim na Šareno platno da pojedem i pasulja sa kobasicom. Onaj sa slaninom je ipak bolji. Kasnije idem uzvodno ka hladnom viru pošto je na Š.P. gužva po običaju. Ispod hladnog vira mašim ribu na suvu. Idem ka izvoru, ali nemam vremena da odem skroz do izvora, stižem do devojačkog vira pa krećem nazad. Iznad vode su tamne jednodnevke veličine 12-10, neke sitne bele mušice i po koji mrav. Na mestu gde se reka račva nadesno, a kanal vodenice nastavlja pravo uz levu obalu, raste drvo i u samom podnožju riba se javlja na površini, stavljam neku sitnu suvu, ali riba je daleko i ne mogu lepo da plasiram muvu. Odustajem od nje, stavljam veću suvu i pretražujem izgledna mesta. U kanalčiću koji uz desnu obalu puni hladni vir sam poplašio par riba kad sam išao uzvodno, pa sada bacam suvu tu. Lepa riba od nekih 30-35 cm se diže i kupi, pokušavam da je držim na jednom mestu da ne poplaši ostatak riba sa tog poteza, ali previše natežem i riba spada posle nekih 20-30 sec borbe. Idem ispod hladnog vira u isti takav kanal uz obalu, tamo sam imao spadanje već jednom. Uz obalu u kanalčiću širokom 0,5-1 m i dubokom 0,5 m vidim dve ribe koje se dižu i jedu neke sitne muve. Stavljam nekog mrava ali ga ne vidim. Bacam veću muvu i riba se diže, ali odustaje. Posle par zabačaja riba kupi muvu, ali ja žurim sa kontrom i čupam joj muvu iz usta. Pokušavam da upecam drugu ribu dok se ova smiri, i opet ista situacija riba se diže ali ne kupi muvu. Posle možda 5 minuta uzvodna riba koja mi je spala se ponovo diže, plasiram joj muvu i posle par zabačaja diže se i ja opet mašim. Vidim da su kolege koje su bile na Šarenom platnu otišle, već nestaje svetla. Vezujem stričev crni zonker i bacam pod drugu obalu. Ubrzo kačim manju ribu ali spada lako. Još 10 zbačaja i završavam za ovu godinu.
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 bup tu je, dovlačim je pod noge i slikanje. Ima ranu na škržnom poklopcu.

Gradac 2014. - Page 3 Poslednja

Još dva zabačaja i sudija svira kraj. Revanš dogodine Smile

Pakujem se i sledi pešačenje do kola. Ne znam ni sam kako sam stigao kući.

P.S. O strimerima ovde https://musicarenje.serbianforum.info/t1304p15-zonker

_________________
Gradac 2014. - Page 3 Paceri10
Nazad na vrh Ići dole
pedjabg
Royal coachman
Royal coachman
pedjabg

Broj poruka : 822
Godina : 58
Location : Beograd
Datum upisa : 10.01.2008

Gradac 2014. - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Gradac 2014.   Gradac 2014. - Page 3 EmptyČet 6 Nov 2014 - 12:12

Dakle, Joco, lepe ribe i dobri ulovi. Obzirom na doping pasuljom i rasterujuće efekte na vodi, to je i za očekivati. Medjutim...
Samo dve riba koje izgledaju kao domaće (jedna mala ispod plovka, a druga veća između "ne spadne." i "nastavljam"). Prva koju si slikao liči potpuno na atlantsku, a poslednja ranjenica zaista izgleda kao neretvanska. Poneke između su već hibridi.
Mene više zanima, u stvari, da li je pasulj sa slaninom bolji jer je išlo "kao podmazano", ili je sa kobasicom lošiji jer ti je spadalo... ? Kao da ti je kobasica, u stvari, smetala, pa si mašio?
Nazad na vrh Ići dole
100ka
Forum moderator
Forum moderator
100ka

Broj poruka : 6819
Godina : 37
Location : Beograd
Datum upisa : 10.01.2008

Gradac 2014. - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Gradac 2014.   Gradac 2014. - Page 3 EmptyČet 6 Nov 2014 - 12:45

Moguće da je zbog prEtiska koji mi je kobaja pravila na probavni trakt pecanje bilo lošije, tj. efekat kobaje mi je odmagao da se skoncentrišem  geek

Misliš verovatno na ovu da je domaća

http://www.dodaj.rs/f/T/cN/3SRXja20/uklisurinasuvu.jpg

Ta riba se baš dobro borila, dobio sam je u klisuri ispod Rokine kuće tamo gde je onaj zidić uz desnu obalu.

_________________
Gradac 2014. - Page 3 Paceri10
Nazad na vrh Ići dole
pedjabg
Royal coachman
Royal coachman
pedjabg

Broj poruka : 822
Godina : 58
Location : Beograd
Datum upisa : 10.01.2008

Gradac 2014. - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Gradac 2014.   Gradac 2014. - Page 3 EmptyČet 6 Nov 2014 - 16:31

Bas na tu.
Bar po izgledu.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Gradac 2014. - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Gradac 2014.   Gradac 2014. - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Gradac 2014.
Nazad na vrh 
Strana 3 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MUŠIČARENJE :: Ribolovni tereni :: Reke-
Skoči na: